λεύκανση_left image
header
Οδοντιατρική Κλινική Σ.Κεγλίκογλου και Κ.Βαζαίου
Αικατερίνη Βαζαίου & Σταύρος Κεκλίκογλου
Αρχική σελίδα
Οι υπηρεσίες μας
Η κλινική - ο χώρος μας
Ποιοί είμαστε
Επικοινωνήστε μαζί μας
 
Λεύκανση δοντιών

Στο μυαλό του ανθρώπου πάντα υπάρχει ο οραματισμός του ιδανικά ωραίου χαμόγελου. Η αισθητική της στοματικής και της περιστοματικής περιοχής προσδίδει στο άτομο αυτοεκτίμηση και παίζει εξέχοντα ρόλο (κοινωνικό και ψυχολογικό) στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ένα ωραίο χαμόγελο εξαρτάται από το χρώμα, το σχήμα και τη θέση των δοντιών. Ένα ωραίο και φωτεινό χαμόγελο σε κάνει να αισθάνεσαι νεότερος και ομορφότερος και είναι λογικό διότι οι αισθητικοί λένε ότι το 70% της ομορφιάς του προσώπου εξαρτάται από την στοματική και την περιστοματική περιοχή.

Για την βελτίωση του χρώματος των δοντιών προτείνονται διάφοροι τρόποι επεμβατικοί ή μη επεμβατικοί. Η λευκανση των δοντιών είναι μια ελάχιστη επεμβατική λύση για την βελτίωση του χρώματος των δοντιών. Με την βοήθεια αυτής της τεχνικής δεν θίγεται η ακεραιότητα των σκληρών οδοντικών ιστών.


Αναλυτικότερες πληροφορίες για την λεύκανση των δοντιών

 Οι επεμβατικοί τρόποι αλλαγής χρώματος των δοντιών είναι οι όψεις από σύνθετη ρητίνη (Bonding), οι όψεις από πορσελάνη και οι στεφάνες (θήκες) από πορσελάνη επίσης.

Η ιστορία της λεύκανσης των δοντιών ξεκινά πριν από 150 χρόνια. Κατά την διάρκεια των χρόνων χρησιμοποιήθηκαν διάφορα χημικά μέσα καθώς και διάφορες τεχνικές για την επίτευξη του στόχου, δηλαδή του φωτεινότερου χαμόγελου. Από τις αρχές του 20ου αιώνα χρησιμοποιείται το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2), ενώ από το 1950 και μετά, έγινε γνωστή και η λευκαντική ικανότητα του υπεροξειδίου του καρβαμιδίου, δυο υλικών που είναι αυτά που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Με την λεύκανση έχουμε σαν σκοπό να αντιμετωπίσουμε τις δυσχρωμίες των δοντιών. Τις δυσχρωμίες τις χωρίζουμε σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τις ενδογενείς και τις εξωγενείς.

Η ενδογενής δυσχρωμία οφείλεται είτε σε διαταραχή της δομής ή του πάχους των οδοντικών ιστών είτε σε ενσωμάτωση χρωστικών τόσο πριν την ανατολή των δοντιών (όπως λήψη τετρακυκλίνης, φθορίαση, συγγενείς νόσοι κ.α.), όσο και μετά την ανατολή των δοντιών (όπως τραυματική πολφική αιμορραγία, νέκρωση λόγω ηλικίας κ.α.)

Η εξωγενής δυσχρωμία των δοντιών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι η τερηδόνα, τροφές και ποτά, κάπνισμα, φάρμακα και αντισηπτικά στοματικά διαλύματα, οδοντιατρικά υλικά π.χ. αμάλγαμα, μικροβιακή πλάκα-τρυγία, κακή στοματική υγιεινή κ.α.

Με την λεύκανση δεν μπορείς με βεβαιότητα να προβλέψεις το τελικό αποτέλεσμα. Η πρόγνωση του αποτελέσματος έχει σχέση με διάφορες παραμέτρους. Δηλαδή παίζει ρόλο το χρώμα των δοντιών (η κίτρινη- πορτοκαλί χρώση έχει καλύτερη πρόγνωση από την γκρίζα), το είδος της χρώσης (εάν είναι εξωγενής έχει καλύτερη πρόγνωση από την ενδογενή), το βάθος της επέκτασης των δυσχρωμικών μορίων, η επιφάνεια της αδαμαντίνης (εάν είναι άθικτη είναι καλύτερα), οι συνήθειες του ατόμου όπως το κάπνισμα και οι διατροφικές του συνήθειες (καφές, τσάι, κόκκινο κρασί κ.α.), η καθημερινή καλή στοματική υγιεινή και πολλά άλλα.

Παρόλα αυτά όμως, τα υλικά και οι τεχνικές του σήμερα καθώς και η επιθυμία των ασθενών για λευκότερα δόντια αποτελούν πρόκληση για τον οδοντίατρο. Ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται με την λεύκανση και έτσι έχουν βελτιωθεί κατά πολύ οι μέθοδοι και τα υλικά που χρησιμοποιούμε.

Γενικά, για τον τρόπο δράσης των υλικών θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής: τα υλικά που προκαλούν δυσχρωμία είναι συνήθως οργανικά υπολείμματα που διαθέτουν εκτεταμένες αλυσίδες μονών ή διπλών δεσμών άνθρακα και συχνά περιλαμβάνουν σύμπλοκα από άλλα άτομα που καλούνται χρωμοφόρες ομάδες. Οι λευκαντικοί παράγοντες δρουν ως οξειδωτικός παράγοντας αυτών ακριβώς των χρωμοφόρων ομάδων. Το αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι ορατό ως αλλαγή χρώματος της χρωστικής αυτής και κατ' επέκταση ως αλλαγή χρώματος των δοντιών.

Οι λευκαντικοί αυτοί παράγοντες είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2) και το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Δύο είναι οι συνήθεις τρόποι λεύκανσης:

 

Χρησιμοποιούμε συνήθως το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε διάφορες συγκεντρώσεις από 15%-38%, καθώς και διάφορες συσκευές λεύκανσης όπως:

α) συσκευές που παράγουν φως είτε από λάμπα αλογόνου είτε LED είτε πλάσματος είτε UV ακτινοβολίας κ.α.
β) συσκευές Laser ερβίου, αργού, CO2,  δυαδικού. Ο χρόνος ποικίλει από 30'-60'

Μετά από τριετή εμπειρία με το Brite Smile της Discus Dental, στο ιατρείο μας διαθέτουμε την λεύκανση ZOOM επίσης της Discus Dental.

 

  • Λεύκανση στο σπίτι

Σε αυτή χρησιμοποιούμε συνήθως το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου από 10% έως 30% καθώς και το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2) από 3%-9%. Για την εφαρμογή των υλικών αυτών έχουμε κατασκευάσει προηγούμενους εξατομικευμένους νάρθηκες λεύκανσης. Ο χρόνος που τα φοράει ο ασθενής μας είναι ανάλογα το υλικό που χρησιμοποιούμε και είναι από μερικά λεπτά κατά τη διάρκεια της μέρας έως και καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η διάρκεια εφαρμογής των ναρθήκων στο σπίτι είναι από 2 έως 6 εβδομάδες.

  Μερικές φορές πρέπει να γίνει συνδυασμός των δυο περιπτώσεων. Δηλαδή μετά τη λεύκανση στο ιατρείο, όπου ουσιαστικά γίνεται η πυροδότηση της λεύκανσης, χρειάζεται να συνεχιστεί η λεύκανση στο σπίτι με νάρθηκες για μια εβδομάδα.
Μετά από σωστή επιλογή του ασθενή μας συνήθως το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό. Βέβαια το ζητούμενο είναι να υπάρξει και η ανάλογη διατήρηση του αποτελέσματος γιατί τα δόντια εμφανίζουν την τάση να επανακτήσουν το αρχικό τους χρώμα. Οι τρόποι για τη διατήρηση του αποτελέσματος: σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή, περιορισμό διάφορων συνηθειών όπως το κάπνισμα, καφές κ.α., η χρήση λευκαντικών προϊόντων όπως λευκαντική οδοντόκρεμα και τέλος κάθε έξι μήνες μπορεί να γίνεται μια αναμνηστική εφαρμογή με την βοήθεια των ναρθήκων για 5-6 μέρες με υπεροξείδιο του καρβαμιδίου αφού έχει προηγηθεί καθαρισμός των δοντιών.

Η λεύκανση είναι ένα ενδιαφέρον και ευχάριστο τμήμα της οδοντιατρικής επιστήμης που βοηθάει στη δημιουργία ενός ελκυστικού χαμόγελου, το οποίο έχει σημασία για την κοινωνική αποδοχή ενός ανθρώπου καθώς και για την ψυχολογία του.

 

Εαν εκδηλώσετε ενδιαφέρον για την λεύκανση ηλεκτρονικά, θα έχετε 10% έκπτωση.
 
 
λεύκανση_rightbox_up
Χρήσιμα άρθρα

Βασικές γνώσεις


Βασικές γνώσεις για την υγιεινή και την προστασία των δοντιών σας.

Περισσότερα..
Περιστατικά

Ενδεικτικές φωτογραφίες περιστατικών πριν και μετά την παρέμβαση του οδοντίατρου.

Περισσότερα..
Προσφορές

Εκπτώσεις μέχρι και 10% στις υπηρεσίες μας για δήλωση ενδιαφέροντος μέσω της ιστοσελίδας μας.

Περισσότερα..
λεύκανση_rightbox_down